Bokslut 2021!

Det är dags att summera det gångna året, som för min del varit ganska produktivt.

Höjdpunkten var utgivningen av min nionde bok Warszawaupproret 1944 (Historiska media).

Jag samtalade om upproret med journalisten Urban Lindstedt i hans populära historiepodd, Historia Nu, som görs i samarbete med Historiska Media.

Tidigare i år utkom också antologin Sveriges andra världskrig (Semic), i vilken jag medverkar med en text om polska ubåtar som internerades i Sverige 1939–1945. Boken utkommer i ny utgåva våren 2022.

Det har också blivit några artiklar och recensioner i tidskrifterna Militär Historia, Populär Historia samt Historiskan.

Jag är givetvis nöjd med alla mina publicerade texter men en som jag är väldigt glad över att jag fick skriva åt Historiskan är artikeln om kvinnor i den polska motståndsrörelsen under andra världskriget.

Under året har jag också skrivit tre gästkrönikor åt GP ledare (en om Förintelsen, en om situationen vid gränsen och en om krigstillståndet 1981), en åt Bulletin och en opinionstext i nätmagasinet Opulens.

Mitt samarbete med Polska institutet i Stockholm har fortsatt under året och jag har spelat in två miniföreläsningar åt institutet (en om poeten och hemmaarmésoldaten  Krzysztof Kamil Baczyński och en om krigstillståndet 1981) samt en kort presentation av min bok om Warszawaupproret. Därtill medverkade jag i deras film om den polska tredjemajkonstitutionen med anledning av 230-års jubileet.

Jag har också medverkat i podden Moderna tider och pratat om Polen under 1900-talet.

Vad väntar under 2022? Om inget oväntat inträffar så medverkar jag i en ny antologi som Semic ger våren/försommaren och så blir det självklart fler artiklar och recensioner i bland annat Militär Historia.