Ny bok: Ungernrevolten

Den 12 juni gav förlaget Historiska Media ut min nya bok som handlar om Ungernrevolten 1956. Boken beställas från förlaget och finns hos Bokus, Adlibris, Cdon etc.

Förlagets beskrivning:

Den 23 oktober 1956 går tiotusentals ungerska studenter och arbetare ut på Budapests gator för att protestera mot diktaturen och det sovjetiska herraväldet.

Sedan andra världskriget fungerade landet som sovjetisk lydstat men i och med Josef Stalins bortgång 1953 hade förtrycket gradvis minskat. Arbetarupproret i Polen, som lett till politiska reformer, inspirerade ungrarna och snart var revolten ett faktum. Stadens enorma Stalin-staty revs och radiohuset stormades. Aldrig tidigare hade Moskva utmanats så öppet och massivt.

Upproret pågick i tolv dramatiska dagar innan frihetskampen slutligen krossades av sovjetarmén.

I Ungernrevolten leder Artur Szulc läsaren genom revoltens upptakt, dess intensiva förlopp och tragiska följder. Inblickar från politiska samtal i Moskva, Washington och Budapest varvas med skildringar av tappra gatustrider och europeisk solidaritet.