Israelisk politiker sprider osanningar

Den israeliska politikern Yair Lapid har i en intervju för Onet.pl sagt att polackerna samarbetade med tyskarna vid byggandet av utrotningsläger och vid drivandet av dem. Det är uppenbart, menar han, att tyskarna valde att sätta upp dessa läger just i Polen eftersom polackerna var antisemiter och skulle vara behjälpliga i mördandet av judar.

Det är inte första gången Lapid hävdar dessa saker. Förra året var han en skarp kritiker av den så kallade polska förintelselagen (jag har skrivit om denna lag i GP) och hävdade bland annat att tyskarna och polackerna mördat hans mormor. Sen hävdade han att tyskarna och polackerna inte mördats hans mormor, utan att det rörde sig om hans pappas mormor. Efteråt visade det sig att hon transporterats från Serbien till det nazityska koncentrationslägret Auschwitz och dödats där. Ingen polack hade varit inblandat i hennes död!

Nu upprepar han alltså påståenden som inte kan betecknas som annat än rena osanningar – och förmodligen vet han att den typen av yttranden är grundlösa. De tjänar alltså andra, propagandamässiga syften avsedda att förolämpa och provocera Warszawa.

Som Szymon Szurmiej (1923-2014; teaterskådespelare och direktör för den judiska teatern i Warszawa) uttryckte det i en artikel i den israeliska tidningen Haaretz 2006:

One would to be really ill-willed or have little historical knowledge to link Auschwitz´s location in Poland with the Poles’ approval of the camp or even participation in its doings.

För precis så är det. Det finns inga bevis på att nazityska beslutsfattare tog några hänsyn till vad polacker eventuellt ansåg om judar eller vad de inte ansåg om judar när de dividerade om lämpliga geografiska platser för sina utrotningsläger. Inga seriösa historiker som specialiserat sig på Förintelsen såsom Raul Hilberg, Christopher R. Browning, Robert S. Wistrich eller Debórah Dwork har drivit linjen än mindre lagt fram belägg på att förekomsten av antisemitism i Polen skulle ha påverkat nazityska beslut att anlägga utrotningsläger på ockuperad polsk mark. Däremot finns det bevis på att judarnas antal inom det ockuperade Polens gränser (över 2,5 miljoner) och redan förd nazitysk politik mot dem (berövandet av alla rättigheter, anhopning och isolering i stängda getton med mera) samt den rasistiska synen på polacker var utslagsgivande för placeringen av renodlade dödsläger i just Polen och då framför allt i det så kallade Generalguvernementet som tyskarna styrde som en egen koloni. Generalguvernementet var helt avskärmat från omvärlden och omringat av tyskkontrollerat territorium.

Yair Lapid kan inte vara ovetande om all den historiska forskning som har bedrivits på området. Ett av världens mest betydelsefulla institut och forskningscentrum som uppmärksammar Förintelsen –  Yad Vashem – ligger i Jerusalem. Lapid har garanterat besökt Yad Vashem flera gånger, så hans uttalanden kan inte bero på okunskap. Det handlar således om medvetna förvrängningar.